Naisten Oma Pörssiklubi ja Havis Amandan Nuorkauppakamari yhteistyöhön
24.2.2019

Naisten Oma Pörssiklubi ja Havis Amandan Nuorkauppakamari yhteistyöhön

NaistenOmaPorssiklubi_v2_posa.jpg

Mikä on Sinun suhteesi sijoittamiseen? Tämä kysymys esitettiin minulle Naisten Oman Pörssiklubin klubi-illassa. Olin ensimmäisenä Havis Amandan Nuorkauppakamarin jäsenenä tutustumassa Naisten Oman Pörssiklubin toimintaan yhteisön kuukausittaisessa tapaamisessa.

Naisten verkostossa rahasta puhuminen ei ole tabu

 

Naisten Oma Pörssiklubi Oy (NoP) perustettiin noin vuosi sitten marraskuussa vastaamaan naisten sijoitusbuumiin ja siihen liittyviin haasteisiin ja toisaalta vastavetona vain miehiä jäsenikseen hyväksyneelle Pörssiklubille. Sittemmin Pörssiklubi on pyörtänyt päätöksensä ja se hyväksyy myös naisjäseniä, mutta NoP jatkaa naisten verkostona.


Vuoden alussa Havis Amandan Nuorkauppakamari ja Naisten Oma Pörssiklubi solmivat yhteistyön, jonka tavoitteena on lisätä molempien verkostojen tunnettuutta. Lisäksi halutaan laajentaa naisten sijoitustoiminnan osaamista ja varallisuuden kasvua ja sitä kautta omavaraisuutta ja elämänhallintaa. Edellä mainitut teemat ovat vahvasti esillä Amandojen vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa ja mm. kevään KokoNainen Talk Show -tapahtumassa 24.4.2019.

Naisten Oman Pörssiyhtiön Klubi-illat järjestetään Pörssiklubilla ja kuukausittainen tapaaminen etenee suunnilleen samalla sapluunalla. Klubi-ilta alkoi vartin pörssikatsauksella, jonka vuoden toisessa tapaamisessa veti meklari Pia Bertling. Katsauksen jälkeen illan vieras, Cargotec Oyj:n sijoittajasuhdejohtaja Hanna-Maria Heikkinen esitteli Cargotecin liiketoimintaa ja tulosnäkymiä. Maukas kolmen ruokalajin illallinen siivitti pöydässä käytyä tutustumiskierrosta. Ruoan jälkeen jatkettiin sijoittamisen tunnusluvuilla ja syvennyttiin vielä kysymysten kautta Cargotecin lukuihin.


Palataanpa tuohon ensimmäiseen kysymykseen: mikä on suhteesi sijoittamiseen? Oma suhteeni on “voimakkaan positiivinen”, kuten illan lentävä lause kuului. Olen lapsesta saakka säästänyt osan kuukausituloistani ja olen osakkaana metsäyhtymässä. Jo hyvin aikaisessa vaiheessa pieniä rahapuroja on alkanut norua palkkatuloista kuukausittain rahastoihin, eläkesijoitukseen, osakkeisiin ja hieman myöhemmin omaan ensimmäiseen asuntoon ja sittemmin asuntosijoituksiin. Sijoitustoiminnasta huolimatta olen passiivinen sijoitusten hoitaja, enkä mielestäni ymmärrä esimerkiksi osakemarkkinoiden liikkeitä tarpeeksi. Toisten neuvot eivät tunnu omilta, mutta toisaalta omat kysymykset tuntuvat typeriltä.


Kuinka sattuikaan! Juuri minunlaiselleni Naisten Oma Pörssiklubi tuntuu antavan paljon mahdollisuuksia tarjoamalla verkoston, joka kuuntelee, neuvoo ja opettaa.


Oli äärettömän mielenkiintoista kuulla Klubi-iltana pöytäseurueeseeni päätyneiden naisten vastaus samaan “Mikä on suhteesi sijoittamiseen” -kysymykseen. Erilaiset elämäntarinat punoutuivat lopulta samansuuntaiseksi viestiksi: haluan itse osata sijoittaa ja määrätä rahoistani, mutta niistä ei voi keskustella oikein kenenkään kanssa. Kaveripiirissä raha-asiat ovat usein tabu ja sijoitusneuvojat syyllistyvät usein vähättelemään opin haluja ja kykyjä.

Pöytäseurueessani oli naisia, jotka olivat olleet NoP:issa sen perustamisesta lähtien. Uskalsin kysyä suoraan, miten “miesten” Pörssiklubin avautuminen oli vaikuttanut Naisten Oman Pörssiklubin jäsenistöön ja houkuttelevuuteen? Kuulemani mukaan Pörssiklubiin halunneet lähtijät oli laskettavissa yhden käden sormilla, sillä useimmat naiset haluavat kuulua juuri naisten sijoitusverkostoon. NoP:issa rahasta ja sijoittamisesta puhutaan luottamuksella, lähtötason ei tarvitse olla korkea ja kysymykset ovat sallittuja.


Yhden illan kokemuksena Klubi-ilta oli lämminhenkinen ja mukavalla tavalla rautalankamainen. Vaikka yhteisössä on mukana paljon ammattisijoittajia, yrityselämän menestyjiä ja sijoitusalan huippuammattilaisia oli informaatio pörssikatsauksesta lähtien ymmärrettävissä vähemmälläkin kokemuksella. Katsauksen pitäjän, pitkän ja monipolvisen sijoitusalakokemuksen omaavan Pia Bertlingin sanoin: “Ei se ole minulta ja minun asiantuntijuudestani pois, jos kerron asiat niin, että kaikki ymmärtävät.”


Tutustumiskerta sai minut kiinnostumaan omista sijoituksistani ja sijoittamisesta uudella innokkuudella. Myös jäsenyys voisi olla hyödyllinen, sillä palasin jo ensimmäisestä tapaamisesta monta sijoitusvinkkiä ja kontakia rikkaampana.


Havis Amandan Nkk:n ja NoP:in  välille luotu yhteistyö tuntuu molemmin puolin hedelmälliseltä, sillä sain puolestani kertoa nuorkauppakamarin erinomaisuudesta muutamalle kiinnostuneelle. Toivottavasti NoP:in jäsenet huomaavat tulevan yhteistyön aikana nkk-toiminnan hyödyt ja suosittelevat sitä omien työyhteisöjensä aktiivisille nuorille. Osaamisen kehittäminen on molempien verkostojen ytimessä ja mikäpä sen mukavampaa, jos se luo vaurautta ja hyvinvointia.


Lotta Hanski

Havis Amandan Nuorkauppakamari - Helsinki ry