Tavoitteena taloudellinen turva ja tasapaino
12.6.2019

Tavoitteena taloudellinen turva ja tasapaino

Terhi-Majasalmi-2.jpg

– Se, mistä olet, ei määritä, mitä voi tehdä, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi sanoo. Istumme munkkiniemeläisessä kahvilassa, ja mietin omien taustojeni merkitystä. Olen Havis Amandan nuorkauppakamarin jäsenenä saanut kunnian kirjoittaa artikkelin talousasiantuntija Terhi Majasalmesta. Aion ottaa siitä kaiken mahdollisen irti.

Olen lukenut jonkin verran Majasalmesta eri julkaisuista ja ihaillut hänen määrätietoista asennettaan ja edelläkävijyyttään naisten varallisuusvalmennuksessa. Myös Majasalmi on entinen Havis Amandan jäsen. Tämä on ensimmäinen kohtaamisemme, ja minulle Majasalmi edustaa ihmistä, jota arvostan hänestä julkisuudessa jo kirjoitetun perusteella. Paljon hänestä on kirjoitettukin. Olen itse ollut kiinnostunut sijoittamisesta vasta noin puolitoista vuotta. Majasalmi kysyy minulta, mikä minut sai kiinnostumaan sijoittamisesta. Kun jouduin myymään ensimmäisen omistusasuntoni Tanskassa pilkkahintaan ja koin tässä tilanteessa suurta vääryyttä. Fiilikseni oli, että sijoittaminen ei ollut minun juttuni. Nyt, kun tapahtuneesta alkaa olla jo kymmenen vuotta, epäonnisuuteni ei tunnu enää riittävältä syyltä märehtiä asiaa. Tilanne ei sitä voivottelemalla parane.
– Laita toi siihen lehteen, Majasalmi hymyilee.

Helsingin Itäkeskuksessa kasvanut Terhi Majasalmi toimi toisin kuin minä. Hänen isänsä joutui 90-luvun lama-aikana työttömäksi 5,5 vuodeksi. Hänestä oli surullista katsoa vierestä isäänsä, joka olisi kyllä kovasti halunnut tehdä töitä, mutta niitä ei vain ollut. Majasalmelle tuli nuorena selväksi, että hän ei voi yksin luottaa ansiotuloihin, vaan muitakin tulonlähteitä pitää olla.


Majasalmi korostaa, että ennen kuin voi sijoittaa, on oltava omaa osaamista, jota sitten voi myydä eteenpäin. Siten voi ansaita rahaa, jota sitten voi sijoittaa. Hän opiskeli kauppatieteiden maisteriksi ja jo opiskeluaikoinaan hän säästi ASP-tilille rahaa ensiasuntoa varten yhdessä miehensä kanssa. Ensimmäisiin sijoituksensa hän teki nuorena ja niihin kuuluivat rahastot ja osakkeet. Tavoitteeksi Majasalmi asetti jo silloin saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Kun kysyn, onko hän saavuttanut tavoitteensa, hän vastaa:
– Kyllä niin voi sanoa. Toki sellaista muuta kuin pakollista ekstraa voi edelleen tavoitella.
Terhi Majasalmella ja hänen miehellään on lukuisia asuntoja ja kiinteistöjä, joita he vuokraavat pitkäaikaisille vuokralaisille Suomessa ja Yhdysvalloissa. He ovat viime vuosina ostaneet lisää asuntoja Suomen sijasta Yhdysvalloista. Myös heidän kiinteistövarainhoitoyhtiönsä toimii aktiivisesti Yhdysvalloissa. Matkalla menestyvään bisnekseen he ovat toki tehneet myös huonoja ratkaisuja: vääriä asuntohankintoja, yritystoiminnan aloittamiseen liittyviä yllätyksiä ja huonoja vuokralaisia on koettu. Majasalmi lisää, että toisaalta sellaisilta ei voi välttyäkään, kun toimii yrittäjänä sellaisella
mittakaavalla kuin he toimivat. Aloittelevalle sijoittajalle asuntosijoittaminen Yhdysvalloissa voi kuulostaa korkealentoiselta. Siihen on vaikea samaistua, vaikka se onkin upea meriitti, joka kertoo haastateltavan rohkeudesta. Mitä mieltä Terhi Majasalmi on asuntoihin sijoittamisesta Suomessa tällä hetkellä? Hän kertoo itse myyneensä kotimaisia asuntojaan viime vuosina.
– Jos nyt lähtisin sijoittamaan asuntoihin Suomessa, keskittyisin suurinpiin kaupunkeihin. Pieniä ja keskisuuria kaupunkeja välttäisin. Kun jossain pienemmässä kaupungissa rakennetaan paljon, on syytä miettiä, onko niihin kaupunkeihin muuttamassa lisää väestöä,
Majasalmi miettii.
– Toisaalta asuntoihin voi sijoittaa monella tapaa. Luin lehdestä eläkeläispariskunnasta, joka vuokrasi huonetta talossaan ja oli tienannut sillä huomattavan summan. Myös kesämökkiään voi vuokrata. Nykyiset palvelualustat tekevät helpoksi tällaisen toiminnan lisätulojen hankkimiseksi, mutta silloin pitää olla myös avoin suhtautuminen tämän tyyppiseen toimintaan, Majasalmi huomauttaa. Terhi Majasalmi painottaa tavoitteellisuuden merkitystä:
– On tärkeää löytää syy, miksi sijoittaa ja jatkaa sijoittamista. On myös olennaista miettiä, miten epäonnistuessaan saa pidettyä päänsä kylmänä ja löytää tavan jatkaa parhaiten eteenpäin. Toiset meistä ovat kunnianhimoisempia kuin toiset. Sijoittamisessa olisi toivottavaa olla hieman kunnianhimoisempi, Majasalmi sanoo ja jatkaa sitten:
– Mutta taloudellisen riippumattomuuden tavoitteleminen on jo hifistelyä, jota kaikkien ei ole pakko tavoitella. Kuitenkin mielestäni jokaisen pitäisi pyrkiä taloudelliseen turvaan ja tasapainoon. Mitä Majasalmi sitten tarkoittaa taloudellisella turvalla ja tasapainolla?
– Tarkoitan, että henkilöllä on likvidi vararahasto omalla tilillään pahan päivän varalle ja lisäksi hän sijoittaa ja hyödyntää korkoa korolle -efektiä, Terhi täsmentää.
Sitten Majasalmi piirtää vihkooni kaksi taulukkoa: yhden taulukon tuloille ja menoille sekä toisen varoille ja veloille. Tuloihin Majasalmi merkitsee palkan. Menoihin luetaan säästöt ja ne maksetaan heti, kun palkka on saatu — eikä loppukuussa, kun sitä rahaa ei ehkä enää ole. Majasalmi piirtää nuolen menoista varoihin. Toiseen taulukkoon varojen alle Majasalmi kirjoittaa vararahaston ja sijoittamisen. Vararahastoon hän suosittelee säästämään kuuden kuukauden kiinteitä eli pakollisia kuluja vastaavan määrän rahaa. Sitten, jos sairastuu, tai ryhtyy vaikka yrittäjäksi, on kuusi kuukautta aikaa miettiä, miten saa asiat toimimaan. Sijoittamisesta hän piirtää nuolen takaisin tuloihin. Tavoitteellisuuden lisäksi innostuksella on merkitystä. Itseäni on hieman vaivannut sijoitussuunnitelman laatiminen. Epäilen, etten osaan tehdä sellaista. Kuinka tarkasti sellainen oikein pitää laatia?
– Me varallisuusvalmentajat puhumme tosiaan sijoitussuunnitelman puolesta, mutta se voi olla yksinkertainenkin: vaikka että sijoittaa 100 euroa kuussa indeksirahastoon.
Tämä tieto laskee ainakin omia paineitani suunnitelman suhteen. Kysyn, kannattaako tällaista vaikka 100 euron kuukausittaista sijoitusta hajauttaa pidemmälle vaikka useampaan rahastoon tai suoriin osakkeisiin.
– Riippuu mitkä ovat kulut ja tavoitteesi. Rahastossa hajautus tehdään puolestasi, sanoo Majasalmi.
Itse kerron pitäväni suoria osakkeita kiehtovampina. Pankkini 1 % kulut on tehnyt siitä minulle mahdollista; voin ostaa myös vaikka yhden osakkeen eikä kuluihin mene eurokaupalla rahaa. Voin siis hajoittaa nopeasti myös suorilla osakkeilla. Mitä mieltä
Majasalmi siitä on?
– Tärkeintä on löytää kipinä, sijoittaa siihen, mikä itseä kiinnostaa. On totta, että indeksirahastot eivät ole kauhean mediaseksikkäitä, mutta ne ovat hyvä vaihtoehto sellaiselle, jota aihepiiri ei juuri kiinnosta, Majasalmi täydentää ja jatkaa:
– En usko äkkirikastumiseen, vaan siihen, että pitkäjänteisesti vuosikymmeniä sijoittamalla hyöty sijoittamisesta.

Tukea yhteisöstä


Naiset ovat perinteisesti sijoittaneet miehiä vähemmän. Sijoittajan eurot ovat euroja sukupuolesta riippumatta. Sijoittaminen on siis tasa-arvoinen tapa paremman taloudellisen tilanteen saavuttamiseksi. Terhi Majasalmi perusti Vauras Nainen -konseptin naisten taloudellisen aseman parantamiseksi jo kymmenen vuotta sitten, mutta vasta viimeisen kahden vuoden aikana liiketoiminta on alkanut vahvistua.
– Minusta säästäminen ja sijoittaminen kuuluvat yleissivistykseen, Majasalmi kiteyttää.
Varallisuusakatemian Vauras Nainen -yhteisö tarjoaa kolmea erilaista palvelua. Jäsenyydellä saa kuukausimaksua vastaan käyttöönsä koulutusmateriaaleja, muun muassa katsoa webinaareja. Jäsenyyden avulla opitaan tärkeät rahataidot. Lisäksi järjestetään Vauras Nainen -iltoja, joissa voi verkostoitua samanhenkisten naisten kanssa sekä ryhmävalmennuksia, joissa syvennetään rahataitoja ja sijoittamisen oppeja. Niitä pitävät Varallisuusakatemian muut varallisuusvalmentajat. Majasalmi itse antaa myös yksilövalmennusta.

Terhi Majasalmen vinkit aloittelevalle naissijoittajalle


1. Ole rohkea ja lähde sijoittamaan. Tekemällä oppii.
2. Mitä vanhempasi tekivät, ei sido sinua. Voit tehdä kuten itse haluat.
3. Sijoita nyt eikä sitten.

Lue nämä sijoittamisen perusteokset:


1. Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
2. Marko Erola: Paras sijoitus: Itsepuolustusopas sijoittajille
3 . Robert Kiyosaki: Rikas isä, köyhä isä
4. Olli Turunen ja Joonas Orava: Osta, vuokraa, vaurastu
5. Terhi Majasalmi: Totuus taloudestasi
6. Sami Järvinen ja Antti Parviainen: Sijoittamalla miljonääriksi
7. Mika Pesonen: Säästäjästä sijoittajaksi: Jokamiehen sijoitusopas
8. Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito


www.vaurasnainen.fi
Facebook: Vauras Nainen

Teksti: Solja Virtanen  Kuva: Niina Stolt/Studio Onni