Verkostojen voimaa ja johtajuusoppeja
30.12.2019

Verkostojen voimaa ja johtajuusoppeja

Merja_Nurmlehto.jpg

Merja asteli Nuorkauppakamaritoiminnan riveihin alun perin vuonna 2013. Tällöin hänet valittiin koejäseneksi Turussa Aurajoen Nuorkauppakamariin. Työkuviot olivat vieneet Merjan Turun suunnalle ja sattuman kautta pikkujoulutapahtumassa kontakti löytyi kamariin. Hän huomasi nopeasti miten kamaritoiminta oli loistava väylä tutustua uusiin ihmisiin että kaupunkiin.

Jo heti toimintaan hypättyään projektit alkoivat tuntua omalta jutulta ja Merja lähti alkutaipaleilla mukaan järjestämään Puheenjohtajan kesäpäivää sekä Joulukonsertti-projektia. Aktiivisuus palkittiin, sillä kampanjoinnin myötä hänet valittiin tapahtumavastaavan eli LOM:n virkaan ensimmäisenä vuonna. Työpaikan vaihdon myötä elämä vei kuitenkin Espooseen ja keväällä 2014 hän aloitti siirtojäsenenä Amandoissa. 

Vauhdikkaat vuodet Amandoissa

Ensimmäinen vuosi lähti Amandoissa vauhdikkaasti liikenteeseen. Tuolloin toteutettiin Maltalla Nuor-kauppakamarin Eurooppakokous, johon Merja lähti rohkeasti mukaan tanssijan roolissa. Tanssitaustaa omaava amandalainen mainitsee Maltan Eurooppakokouksessa Suomen edustamisen tanssiesiintymisen muodossa yhdeksi parhaimmista muistoista kamariajan ensiaskelilta ja myös osoituksena siitä, että toiminnan kautta voi päätyä ennakkoluulottomalla asenteella ihan mihin tahansa. Hänet palkittiin ensimmäisenä vuotenaan Amandoissa ”Astetta enemmän nostetta”-palkinnolla vuosijuhlissa, eikä yhtään epäilystä miksi.


Tästä lähti nopea nousukiito erilaisiin luottamustehtäviin kamarissa:
• 2015 Brand Manager
• 2016 COM (yhteiskunta- ja projektivastaava)
• 2017 DP (valmistautuva puheenjohtaja)
• 2018 PRES (puheenjohtaja)
• 2019 IPP (edellisen vuoden puheenjohtaja) ja kansallisten kilpailujen viestintäpäällikkö


Hallitusroolien lisäksi Merja on ollut eri rooleissa mukana yli kymmenessä projektissa.

Vuoden 2016 vaalikokouksessa Merjalla oli ikänsä puolesta viimeinen mahdollisuus hakea valmistautuvaksi puheenjohtajaksi eli DP:ksi. Päätös hakemisesta varmistui edellisenä päivänä ja huipentui kokouksessa suoraan sydämestä vedettyyn viiden minuutin vaalipuheeseen. Tästä alkoi Amandoissa hallitukseen hakemisen vaalihuuma myös seuraaville vuosille. DP-vuoden kohokohdiksi Merja mainitsee kaikkien uusien jäseniksi haluavien tapaamiseen. PRES-vuosi 2018 oli monella tapaa muutosten vuosi, jossa mukana isoimpina projekteina olivat Hallitusakatemia sekä Amandojen 15-vuotisjuhlat. Puheenjohtajan pestiin luottamustehtävät eivät suinkaan jääneet, vaan tänä vuonna 2019 Merja on toiminut IPP-roolin lisäksi kansallisten kilpailujen viestintäpäällikkönä.

Tärkeimmät opit kamaritoiminnasta


Merjalla on noin 10 vuoden kokemus esimiestehtävistä ja hän kokee samojen ihmisjohtamisen lainalaisuuksien pätevän niin työ- kuin kamarielämässäkin. Johtajana ei myöskään koskaan ole valmis, vaan aina on tilaa kehitykselle. Varsinkin vielä esimieskokemusta vailla oleville kamarilaisille projektien johtaminen ovat oiva paikka oppia ja saada kokemusta turvallisessa ympäristössä. Kamaritoiminnassa ihmisten johtamisessa tärkeää on motivointi, sillä kun ihminen on motivoinut, hän pystyy mihin vain. Merja korostaa, että tärkeässä roolissa johtajuudessa myös kamaritoiminnassa on kyky sanoa ei ja tunnistaa omat rajansa. Tämä voi olla välillä haastavaa, koska kamaritoiminta tarjoaa innostavia projekteja, tapahtumia ja koulutuksia niin paljon, että kalenterin saa niillä helposti täytettyä.

Työelämän kannalta kamaritoiminta on tuonut esiin verkostojen kannattelevan voiman, sillä siitä voi saada hyötyä juuri niin paljon kuin sen antaa hyödyttää itseään. Merja mainitsee kamaritoiminnan verkostojen vahvuudeksi myös sen, että ihmisiä tulee tavattua monilta eri aloilta. Erilaisista taustoista olevien ihmisten tapaaminen ja yhdessä työskentely laajentaa omaa ajattelua ja perspektiiviä lähimpien verkostojensa ulkopuolelle.

Omalla kohdallaan Merja on kokenut saaneensa erityisesti oppia viestintätaitojen saralla ja uskoo pystyvänsä hyödyntämään näitä taitoja tehokkaasti työelämän puolella. Myös heittäytymisen taitoon tullut rohkaistuneeksi muiden esimerkistä: tämä on johtanut muun muassa puhekilpailuun mukaan lähtemiseen ja esiintymisiin kamarivuosien aikana.

Merjan vinkit kamaritoiminnan projekteihin

Kamarilaisilla on usein monta rautaa tulessa, joista projektit ovat yksi osa. Merja korostaakin, että projektiin osallistumisessa pieni määrä motivoituneita osallistujia voi olla parempi kuin suuri joukko tekijöitä eli motivaatio korvaa määrän.